Jaká byla
 Noc kostelů  
   1.6.2012    

Noc kostelů logo Katedrala.jpg, 5,2kB



Jaká byla "Noc kostelů"
ve farnosti Moravská Ostrava

V pátek 1. 6. zůstaly dveře kostelů otevřeny dlouho do noci. Konala se totiž již třetím rokem akce Noc kostelů, do které se naše farnost již tradičně zapojuje. V katedrále Božského Spasitele o. biskup František Václav Lobkowicz požehnal městu Ostravě při mši svaté a po ní se rozezvučely všechny kostelní zvony. Před 18. hod. již první návštěvníci přicházeli do katedrály Božského Spasitele, kostela sv. Václava i kostela sv. Josefa ve Slezské Ostravě.

Program byl opravdu bohatý. Komentované prohlídky se těšily velkému zájmu zvídavých návštěvníků. Kromě umění a krásy, kterou mohli shlédnout, se seznámili s historií kostelů, zvonů i varhan. Varhanní produkce, gregoriánský chorál, sólové zpěvy, vystoupení scholy byly pohlazením po duši a zdůrazňovaly krásnou atmosféru v těchto posvátných prostorách. Do programu se zapojily i děti z naší farnosti. Potěšily milou scénkou a vystoupením scholičky, připravily výstavku fotografií a keramických výrobků.

A dětí, které přišly do kostela s rodiči, bylo letos také mnoho. Plnily úkoly v poutnickém pasu i v různých soutěžích. Protože právě v tento den měly svátek, organizátoři připravili pro ně sladkou pozornost.

Radostným zjištěním je fakt, že účast návštěvníků má vzestupnou tendenci. Jen v kostele sv. Václava jsme letos přivítali 785 lidí, mnohem více pak v katedrále Božského Spasitele, kde přes 500 lidí vystoupalo dokonce až na kůr. Velkou účast zaznamenali i v kostele sv. Josefa ve Slezské Ostravě, kde se přišli podívat i školáci s p. učitelkami.

Sečteno a podtrženo – letošní Noc kostelů se nám opravdu vydařila a těšíme se na příští rok.

Jaká byla Noc kostelů - Fotogalerie noci kostelů 2012

S.M.O.K Vystoupení scholy na Noci kostelů

Vystoupení scholičky na Noci kostelů



TOPlist Podpora